Lezing : Erik Vlaminck = GEANNULEERD!

Erik Vlaminck kreeg bekendheid met zijn romans over het ongewone leven van gewone mensen in de 20° eeuw (langs moederszijde, langs vaderszijde, langs schrijverszijde). Andere bekende werken zijn 'Suikerspin' (2008), 'Brandlucht' (2011) en ‘Miranda van frituur Miranda’ (2013).

Hij schrijft ook de column ‘Brieven van dikke Freddy’ waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde. Dikke Freddy is Vlamincks handpop, waarmee hij stekelig commentaar geeft op ongelijkheid, discriminatie en armoede.

Vlaminck levert met zijn fictieve armoedeverhaal, de keerzijde, een hilarisch, satirische aanvulling. Erik Vlaminck beschrijft met veel mededogen en geloofwaardigheid het leven en de tragiek van de gewone man.

Vele personages zijn slachtoffer van anderen of van bepaalde structuren. Zijn werk is echter niet belerend. Hij vertelt over het verdriet van zovelen dat vaak onzichtbaar blijft. Al wat hij doet is registreren. De lezer moet zelf conclusies trekken.

Tijdens lezingen ontpopt Erik Vlaminck zich als een performer pur sang. Hij speelt en imiteert personages uit zijn boeken. Zijn podiumtalent bracht hem ondermeer bij Saint-Amour, Uitgelezen, Manuscripta, enz…