Boek Nederlands

Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm

Daron Acemoglu (auteur), James Robinson (auteur)

Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm

Daron Acemoglu (auteur), James Robinson (auteur)
Historisch onderzoek naar het verband tussen economische ontwikkeling en de politieke en economische instituties.
Titel
Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm
Auteur
Daron Acemoglu James Robinson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Why nations fail : the origins of power, prosperity and poverty
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2012
496 p. : ill.
ISBN
9789046813720 (paperback)

Besprekingen

Hoe komt het dat landen op financieel gebied zo van elkaar verschillen? Dat leggen de auteurs uitvoerig uit in dit lijvige boek, het gevulgariseerde resultaat van vijftien jaar onderzoek en academische publicaties. Ze wilden een boek voor het grote publiek schrijven en zijn daar met verve in geslaagd. 
Hun boek weekte een discussie onder ontwikkelings- en welvaartseconomen los die nog steeds wordt gevoerd via blogs en opiniestukken. Dat komt onder meer omdat ze andere theorieën die armoede trachten te verklaren, in slechts enkele paragrafen als ‘onjuist’ catalogiseren, zonder ze echt te weerleggen. Volgens hen ligt het aan de instituties die eeuwen geleden werden ontwikkeld.
Politieke instituties bepalen de economische instituties. Ofwel ontwikkelde een land extractieve instituties: de elite exploiteert de massa om zichzelf aan de macht te houden en te verrijken. Ofwel ontwikkelde het inclusieve instituties: heel veel mensen hebben inspraak en de welvaart wordt gedeeld. Hierbij…Lees verder
Een belangrijk en lijvig werk van twee Amerikaanse hoogleraren economie en politicologie over de vraag waarom economische ontwikkeling en groei soms wel en soms niet tot stand komen. Het antwoord: als de politiek-economische instituties (staat, recht etc.) extractief zijn, lukt het niet; als zij inclusief zijn, wel. Het verschil ligt in de mate waarin de bevolking beschikt over politieke grondrechten en zo de mogelijk heeft deel te nemen aan economische ontwikkeling. Een zeer interessant boek met vele historische en hedendaagse voorbeelden (van de Maya's tot Stalin, Mao, de Franse revolutie, de Britse industriële revolutie etc.). De studie laat ruimte voor discussie en onzekerheid. Voor een geschoold publiek met een brede politiek-historische en economische belangstelling zeer lezenswaardig. Met kaarten en afbeeldingen in zwart-wit en een overzicht van bronnen, voorzien van een toelichting.