Boek Nederlands

Herfstpret

Jet Boeke (auteur)

Herfstpret

Jet Boeke (auteur)
  • Vanaf 3-5 jaar
Genre:
In de reeks:
Het is herfst: het waait, het regent en er zijn veel spinnenwebben. Tussen de gevallen bladeren vindt Dikkie Dik een egeltje, dat een plekje zoekt voor zijn winterslaap. Prentenboek met vier voorleesverhalen met omkaderde kleurenillustraties. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Herfst Katten
Titel
Herfstpret
Auteur
Jet Boeke
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2014
[28] p. : ill.
ISBN
9789025759278 (hardback)

Besprekingen

Vierkant prentenboek waarin de bekende rode kater Dikkie Dik vier echte herfstavonturen beleeft. Hij ontdekt tussen de gevallen bladeren een egeltje dat een plekje zoekt voor zijn winterslaap; hij merkt dat de speelgoedbeer door het open raam naar buiten waait; hij maakt kennis met verschillende spinnen en hun web en in het laatste verhaal wordt hij met zijn vriendje en hun speelgoedmuis kletsnat van de regen. De eenvoudige vierkante tekeningen in mooie herfstkleuren, met Dikkie Dik als vrolijk middelpunt, worden ondersteund door enkele regels tekst. Net als in andere boeken over Dikkie Dik doen in sommige verhalen zijn kattenvrienden mee. Daarbij is Dikkie Dik met zijn opvallende oranje vachtje overal direct te herkennen. De tekeningen vertellen in al hun eenvoud een duidelijk verhaal en stimuleren tot benoemen en het voeren van een gesprekje tussen verteller en peuter. Vanaf ca. 2 jaar.

Dikkie Dik. Herfstpret

Vier poezenverhaaltjes, ingekleed in het thema herfst, over onze alom gekende Dikkie Dik. Bij het eerste avontuurtje stoeien Dikkie Dik en Poes Muis met de herfstblaadjes tot ze onverwachts een egeltje de lucht in zwieren. Dikkie Dik weet dat egeltjes eerst hun buikje rond eten met allerlei beestjes en daarna aan een winterslaap beginnen. Dit breng Poes Muis op het idee om haar eetbakje voor het egeltje te zetten.

Zo volgen nog andere verhaaltjes :over de wind die de beer van Dikkie Dik de struiken inwaait, of over spinnen die een web spinnen net boven de poezenmand. Eenvoudige leuke anekdotes uit het leven van alledag, maar deze verhaaltjes komen tamelijk gewoontjes over en missen de verrassende humoristische ontknoping, die zo kenmerkend was in de vroegere uitgaven van Dikkie Dik. Hier mis je het onverwachte, onvoorspelbare en grappige van die bijzondere kater. De illustraties lijken ook minder gestileerd en saaier. Hopelijk komt er in de toekomst een verrassende Dikki…Lees verder