Boek
Nederlands

De dirigent

Maria Peters (auteur)
+1
De dirigent
×
De dirigent De dirigent
Genre:
In 1927 lukt het Antonia Brico (1902-1989) om toegelaten te worden aan de Rijksacademie voor Muziek in Berlijn, maar als dirigent ondervindt ze veel tegenwerking.
Titel
De dirigent
Auteur
Maria Peters
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Boekerij, © 2019
287 p.
ISBN
9789022588680 (paperback)

Besprekingen

Biografische roman op basis van de gelijknamige film (2018) over de in vergetelheid geraakte Nederlands-Amerikaanse pianiste en dirigente Antonia Brico (1902-1989). Antonia wordt geboren in Rotterdam en door haar moeder afgestaan ter adoptie. In de jaren twintig emigreert ze met haar pleegouders naar Amerika. Mede door de slechte relatie met haar pleegmoeder richt Antonia, eerst nog Willy genoemd, zich volledig op klassieke muziek, toen nog een gesloten mannenbolwerk. Dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg is één van haar idolen. Ondanks geldgebrek, haar vader werkt als vuilnisman, fikse tegenwerking van haar moeder en docenten en een ontluikende liefde, lukt het haar door veel durf en inventiviteit een conservatoriumopleiding te volgen in Duitsland. Dankzij haar grote vastberadenheid wordt ze de eerste vrouw die de beroemde Berliner Philharmoniker dirigeert. Het in ik-vorm geschreven boek is opgebouwd uit korte hoofdstukken, waarbij het perspectief wisselt tussen Anto…Lees verder

Over Maria Peters

CC BY 3.0 - Foto van/door Roel Wijnants

Maria C. Peters (Willemstad (Curaçao), 30 maart 1958) is een Nederlandse filmproducente, filmregisseuse en scenarioschrijfster. Hiernaast is zij een van de grondleggers van de Shooting Star Filmcompany.

Peters studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar kandidaatsexamen studeerde ze aan de Nederlandse Filmacademie waar ze in 1983 examen aflegde met de (korte) speelfilm Alle vogels vliegen.

In de jaren na haar examen werkte Maria Peters mee aan diverse producties, zoals Abel (1986), Honneponnetje (1988) en De orionnevel (1987).

In 1987 richtte ze samen met haar man Dave Schram en Hans Pos de filmproductiemaatschappij Shooting Star Filmcompany op die aan de Prinsengracht in Amsterdam werd gevestigd.

Peters is de moeder van de acteurs Quinten en Tessa Schram.

Regie